SportLocal nu operează jocuri de noroc și nu acceptă plăți, pariuri sau alte sume legate de jocurile de noroc. Materialele sunt publicate doar în scop educativ.

România şi Moldova pun bazele Federaţiei Internaţionale de Oină

 | 
8 lunii Iunie 2022

Ceea ce până nu cu mult timp în urmă părea un lucru imposibil, este pe cale să se înfăptuiască. Sportul naţional al românilor, oina, va trece graniţele istorice şi va deveni un sport internaţional. De curând, preşedintele Federaţiei Române de Oină, Nicolae Dobre, a abordat această problemă şi a găsit sprijin din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, dar şi din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. În conformitate cu reglementările internaţionale, pentru înfiinţarea unui astfel de for este nevoie de minimum 3 membri pentru început. Cum federaţie naţională de oină există şi în Moldova, rezultă că mai este nevoie, în acest proiect, de încă o federaţie naţională. "În Germania, unde se joacă schlagball, avem adepţi ai acestei idei, însă ei nu beneficiază de o organizare pe măsură, fiind doar o asociere de cluburi şi nu o federaţie. Vom face demersurile necesare pentru înfiinţarea unei a treia federaţii naţionale de oină. Nu avem speranţe prea mari din partea Rusiei, care ar vrea să impună lapta, jocul care se practică la ei. De altfel cu ruşii am avut întotdeauna probleme de comunicare, generate de ambiţiile lor. Avem discuţii cu Bulgaria pentru înfiinţarea unei federaţii de oină şi ar fi un lucru nemaipomenit dacă în scurt timp vom putea forma Federaţia Internaţională de Oină, cu recunoaştere din partea Comitetului Olimpic Internaţional. Ne bucură faptul că avem susţinere din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi din partea factorilor decizionali de la noi", a declarat în exclusivitate pentru sportlocal.ro, preşedintele Federaţiei Române de Oină, Nicolae Dobre. "Mizăm pe sprijinul Federaţiei Moldoveneşti de Oină, care practic este a doua structură care ne ajută la construcţia forului internaţional", a mai precizat Nicolae Dobre.

Dacă acest proiect se va materializa, am putea enumera câteva ţări care au manifestat până acum deschidere şi interes faţă de oină. Ne gândim că un campionat mondial de oină ar putea alinia la start echipe naţionale din ţări precum România, Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Rusia (?), Irlanda, Germania, Franţa, SUA, Australia sau Japonia.

Anul trecut, în România a avut loc un interesant Festival Internaţional al Sporturilor Tradiţionale cu mingea mică, la care au participat sportivi din Moldova, Germania şi SUA.

Aşteptăm cu interes finalizarea acestui îndrâzneţ proiect, precum şi primele competiţii de anvergură continentală sau mondială.

Informații găzduite cu sprijinul Favbet