Tu faci știrile!|duminică, iulie 22, 2018

Stejarii vor purta la Cupa Mondiala 2015 insemne solare si modelele Pandurilor 

Pentru Cupa Mondiala, Stejarii au ales să poarte echipament înnobilat cu însemne tradiționale românești, pentru a spune lumii cine sunt, de unde vin și care este credința lor, o adevărată carte de vizită.

Echipamentul GALBEN

Cercul este asociat cu chipul Soarelui, semn masculin, și cu vatra focului, desprinsă din Soare. Fiind o spirală închisă, adusă în punctul de plecare, a rămas simbolul izvorului de energii în veșnica mișcare, mereu plasat în centrul grafic de interes și redat în variante nenumărate. Simbolurile solare au dăinuit în toate timpurile, reprezentând mișcarea circulara, perpetuă, energia fără sfârșit.

Semnele Soarelui au îmbogățit stâpii și porțile, bunurile locuinței, leaganul copiilor, pieptarele bărbaților, scuturile războinicilor. Aici, la noi, cultul Soarelui a fost dintotdeauna: apreciat în epoca pietrei și cea a bronzului, activat cu mai multă forță în epoca fierului. Soarele a determinat împărțirea timpului, ciclurile vegetale, ritmul vieții. Mișcarea este atribut al cultului solar. Cercul e conturul jocului ritual.

Cercul a însemnat mișcarea perpetuă, regenerarea, a dat formă Universului și a stat la originea vieții terestre. Cercurile concentrice au multiplicat semnificația. În acest semn și-au găsit expresia; focul, apa, pâinea de ritual, ceramica, hora – toate fiind legate de simbolul mișcării circulare.

Carpaticii credeau profund în puterea Tatălui, asemuindu-l cu chipul Soarelui. Culorile răsăritului, roșu, galben și albastru, cele mai puternice, cele mai iubite, au devenit culorile naționale; ai noștri le-au purtat, “picurate” sau în crâmpeie, pe veșmintele de Sărbătoare, atunci când ei credeau că Cerurile se deschid.

Echipamentul ALB

Cu negru pe alb s-a scris, pe straiele de Sărbătoare, întreaga filosofie a existenței noastre, cu semne ce sunt mult mai vechi și mai complexe decât literele. Adesea apare Pomul Vieții, răsărind din Mama-Pământ, redată ca romb, sferă sau glastră, crescând într-o încrengătură cu ramuri pline de frunze, ofrande, rod și semnificații. El este arborele primordial, canal de energie, coloana vertebrală a Lumii, ce se regăsește în fiecare dintre noi. Insuflă verticalitate și regenerare, izvor de viață.

Pe hainele groase, semnele s-au desenat cu găitan. Acest șnur, răsucit spiralic, este tot atât de puternic și important ca și brâul lat purtat de zeitățile neolitice și de țărani. Cu rol apotropaic, funia definește un spațiu protejat (poarta, biserica) sau, în formă delicată, protejează pe cei vulnerabili, purtat la încheieturi, drept Mărțișor.

Dacă nu s-ar fi născocit șnurul și din acesta, găitanul, nu s-ar fi putut reda pe piele nici cercul, nici spirala și meandrele acesteia. Soarele, Stelele, Pomul Vieții, Ochiul, Calea Ocolită, Șarpele – le-au purtat bărbații pe pieptare, ca pe un scut spiritual. Stilul ce s-a dezvoltat în sud-vestul țării impresionează prin rafinament și putere. Pandurii lui Tudor, Iancu Jianu, Brâncuși – pe asta au deschis ochii, așa au crescut și au rodit fapte mari. Pe rădăcini străvechi, cu energie noua, cresc Stejari puternici.

Tricourile replică ale echipamentului de joc al Stejarilor la Rugby World Cup 2015 vor putea fi achiziționate începând cu aceastăa săptămână de la magazinul Federației Române de Rugby, din Bd. Mărăști nr. 18-20, cât și online, de pe www.rugbyshop.ro.

Adaugă un comentariu