Tu faci știrile!|joi, iunie 21, 2018

Interviu cu Alex Ciocan, campionul național la ciclism: „Bicicleta a devenit un trend; este un virus de care nu mai scapi odată ce l-ai atins” 

Alex Ciocan

Există oameni, există povești și există oameni care au povești. Există idei și există inițative. Există sport, dar și școală. Sunt doar câteva lucruri ce nu pot funcționa unul fără altul. E în zadar să ai o idee bună dacă nu ai curajul să o pui în aplicare, la fel cum e de prisos să încerci să faci o alegere între sport și educație.

Alex Ciocan, campion național la ciclism, pornește într-o nouă aventură alături de Asociația Curtea Veche, susținând cititul prin sport. „Cărțile copilăriei pe bicicletă” este un tur de ciclism caritabil, la care campionul nostru va pedala alături de Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României, dar și de alți iubitori ai sportului, pentru a încuraja lectura în rândul tinerilor.

Despre provocarea celor peste 1.000 de kilometri de parcurs prin toată țara, despre ce reprezintă ciclismul în România în momentul de față și despre cum se poate îmbina cu succes sportul cu școala, Alex Ciocan explică pe larg într-un interviu pentru Sport Local.

Sport Local: Trăim într-o ţară în care, în materie de sport fotbalul acaparează toată atenţia. A fost nevoie de realizări impresionante din partea Oltchimului sau, mai nou, a Simonei Halep pentru ca sporturi precum handbalul şi tenisul să fie mai apreciate. Există vreo şansă ca ciclismul să ajungă şi el în prim planul sportului românesc?

Alex Ciocan: Ciclismul este deja în prim planul sportului românesc, dar deocamdată ca sport de masa. Va mai dura puțin până va face pasul către partea de performanță, dar sunt convins că vom ajunge și acolo. Cred că se vede extrem de clar că bicicleta a devenit un trend, o modă și un mic stil de viață. Nu mai vorbesc că este un virus de care nu mai scapi odată ce l-ai atins. 🙂

Tot raportându-ne la alte sporturi, Hagi, Nadia sau Halep reprezintă modele de urmat pentru cei mici atunci când vor să urmeze o astfel de carieră. Care a fost modelul tău, cel care te-a determinat să te urci pe o bicicletă?

În primul rând, modelul pentru mine a fost tatăl meu: sportiv de mare performanță și antrenor; de fapt singurul meu antrenor. El m-a făcut să aleg ciclismul, dar fără să-mi impună acest lucru. Doar văzând viața lui, mi-am dat seama că aceasta este calea. Pe urmă… Miguel Indurain și Lance Armstrong sunt cei care mi-au consolidat poziția și m-au convins că ciclismul poate naște legende și că este un sport care merită tot respectul.

Sunt convins că, atât de-a lungul carierei, cât şi în timpul tău liber ai avut parte de nenumărate aventuripe bicicletă. Povesteşte-ne, te rog, una care ţi-a rămas în cap şi te-a marcat.

Într-adevăr sunt multe și îmi este greu să aleg una singură… dar, eram în Franța la un concurs și mă uitam la echipele participante. Mare mi-a fost mirarea când am văzut că una dintre echipe era de fapt echipa unei Școli de Ciclism (la fel cum sunt la noi școlile sportive, așa sunt acolo școli de ciclism). Am aflat ulterior că trei dintre ei făceau parte din echipa de tineret a Franței. Inițial îi subestimasem, dar la cursă m-au cam alergat. Recunosc, întâmplarea nu este chiar o mare aventură, dar este o pildă de luat în seamă.

S-a tot discutat în ultima vreme despre ideea de a reprezenta România la nivel internaţional. Cum se vede pentru tine acest aspect? Este mai mult o povară, o mândrie, o motivaţie suplimentară?

Atunci când îți place ceea ce faci, nu este niciodată o povară. Poate nici mândrie pentru că nu te poți mândri la nesfârșit cu un lucru, dar clar motivația există pentru că reprezinți întreaga națiune și nu ai voie să dezamăgești.

Mă gândesc că 1.000 de kilometri de pedalat în cadrul turului ciclist Cărțile copilăriei pe bicicletă nu sunt o misiune uşoară indiferent de experienţa şi de antrenamentul pe care îl ai în spate. Cum te-ai pregătit pentru turul ce urmează şi ce ai făcut diferit într-o astfel de situaţie faţă de pregătirea normală pentru un concurs?

Nu contează cât de campion ești sau nu, ceea ce contează este că vom sta pe bicicletă dând la pedale timp de 9 zile, de dimineață până când… ajungem în oraș. Indiferent de vreme și de traseu. Nu m-am pregătit special pentru că eu am cam continuat pregătirea și după ce m-am lăsat de sportul de performanță. Așa că sunt gata de drum!

Mulţi consideră că sportul şi educaţia se intersectează destul de rar. Cum se vede prin ochii tăi acest mix şi această iniţiativă a Asociaţiei Curtea Veche?

Nu există așa ceva! Educația trebuie să se intersecteze cu orice domeniu. Într-adevăr, când faci sport, poate că mai chiulești câteodată de la ore, dar noi vorbim acum de o educație care vine din perioada copilăriei. Aceasta nu trebuie să lipsească niciunui copil, iar iniţiativa Asociaţiei Curtea Veche este mai mult decât lăudabilă pentru că îi apropie pe cei mici de citit: acel element din viața noastră fără de care nu ne-am putea desfășura nicio activitate.

În cadrul sportivilor de performanţă, de obicei şcoala este lăsată oarecum în plan secund. Cum ai reuşit tu personal să le îmbini pe cele două? Au existat momente în care să te fi gândit să o alegi pe una în dauna celeilalte?

Eu cred că este timp pentru amândouă. Și eu am stat de multe ori pe gânduri, dar dacă ar fi să dau cuiva un sfat acum, i-aș spune să nu renunțe la școală până când nu este sigur că va putea trăi din sport și după ce termină cu acesta. Sunt mulți copii care se lasă luați de val, dar valul… este cam mic.

Noi la SportLocal.ro încercăm să promovăm sportul sub diversele sale forme. Vrem să ne evidenţiem de alte site-uri de sport tocmai prin invitaţiile pe care le transmitem cititorilor noştri de a lua parte la cât mai multe activităţi sportive. Doreşti să transmiţi un mesaj comunităţii Sport Local?

M-aș bucura dacă acest interviu a deschis curiozitatea oamenilor și vor încerca, prin intermediul nostru, să ajute copiii cu mai puțin noroc în viață, să doneze o sumă oricât de mică pentru a oferi o șansă la educație celor care au nevoie. Puteți sprijini această inițiativă cu o donație online urmărind link-ul http://asociatiacurteaveche.ro/pebicicleta/?product=fundraiser-alex-ciocan. Și, totodată, m-aș bucura să-i vad că se interesează de aventura noastră și că vor lua parte la evenimentele pe care le organizăm pe plan local, în fiecare dintre orașele: Sighetu Marmației, Dej, Cluj Napoca, Alba Iulia, Sibiu, Brașov, Sinaia, București, Călărași și Constanța.

Adaugă un comentariu