Tu faci știrile!|miercuri, iulie 18, 2018

Fotbalul nu este exclusiv adresat băieților! 

Aș dori să consemnez o premieră în a mea viață: am văzut pentru prima dată, pe viu, fete jucând fotbal într-o competiție organizată. Mi s-a părut fascinant acest lucru, vă spun cât se poate de onest. Fiind un om cu prejudecăți ca tăt românul, încerc pe cât posibil să renunț la ele pe zi ce trece, iar astfel de ocazii mă fac să mai tai câteva de pe listă.

Cine a spus că fotbalul este dedicat exclusiv băieților? Nicidecum. Există și fotbal pentru fete, iar finala ediției 2014 a Cupei Coca-Cola mi-a demonstrat acest lucru.

Ajunsă la a III-a ediție, Cupa Coca-Cola a adus la start un număr record de liceeni, nu mai puțin de 6000, reprezetând 493 de echipe. Vă dați seama de aici cât de departe a ajuns această competiție și ce importanță a căpătat în ochii liceenilor. Pentru mine, doar un motiv de bucurie. Sunt de opinie că sportul este pe moarte pornind din liceu, iar astfel de competiții ne demonstrează faptul că încă se mai poate.

Mno acum, gândiți-vă, atât la fete cât și la băieți. Din 493 de echipe, în semifinale au ajuns doar șase echipe de băieți și patru echipe de fete dintre care mai departe două finaliste de fiecare. Iată-le începând cu fetele:

Liceul Tehnic Nicolae Bălcescu, București
Liceul Tehnic Auto, Craiova (câștigătoare)

Iar la băieți:

Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu, Baia Mare
Liceul Tehnic Feroviar Mihai I, București (câștigătoare)

Semifinalele și finalele s-au jucat în Sala Dinamo din Șoseaua Ștefan cel Mare. Sală modernă, frumoasă, de curând redeschisă, numai bună pentru un futsal.

N-aș dori să vă fac cronica meciurilor, ci să aplaudăm și să admirăm niște liceeni și profesori care au luptat pentru numele lor și al liceului lor. A fost tensiune, a fost agresivitate, dar acesta-i farmecul jocului cu miză, iar miza aici a fost un cantonament internațional la Roma, sub îndrumarea unor antrenori profesioniști din Brazilia.

Am debutat în articol prin a consemna o premieră. Aș dori să revin la acea premieră. Țin să vă spun că ceea ce am văzut la fete, n-am văzut în puținii mei ani de juniorat la F.C.Argeș. Fotbalul evoluează în România, iar asta se vede pe toate planurile. Maturitatea, tactica, mentalitatea fetelor în joc m-a impresionat de-a dreptul.

Am văzut poziționare în teren, am văzut dorință de joc, pasiune și dedicare completă, chiar dacă uneori inconștientă. Să vă spun franc la ce mă așteptam? La mingi „bubuite” dintr-un colț în altul al terenului, la pase total aiurea, la căderi ușoare și așa mai departe. Trebuia să fiți acolo să vedeți ce contacte de umăr la umăr se dădeau, mai ceva ca-n finala UEFA Champions League și nu, nu-s ironic nici pe departe.

Fetele au arătat o poftă de joc incredibilă, iar orice ratare și orice gol erau trăite la intensitate maximă atât pe teren cât și pe banca tehnică. Aceasta-i frumusețea fotbalului și trebuie să felicit Coca-Cola pentru implicarea la nivel de sport de care dă dovadă.

Ca organizare am fost plăcut surprins de decorarea sălii, de atracțiile de la intrare. În pauzele dintre finale, am atins și eu mingea alături de Toma și Make, în timp ce lângă noi se desfășurau concursuri de tras la poartă cu premii.

A fost distracție, a fost fotbal, a fost tensiune, lacrimi de fericire și tristețe. Pentru asta doresc să felicit organizatorii fiindcă oferă an de an această competitivitate la nivel de liceu și aduc sportul mai aproape de tineri.

[justified_image_grid link=”file” ids=”151765,151766,151767,151768″]

S-a încheiat astfel și ediția a III-a a Cupei Coca-Cola la fotbal între licee. Până data viitoare, să urăm spor la muncă câștigătorilor care vor merge într-un cantonament la Roma. Toate rezultatele și detaliile despre ediția a III-a a Cupei Coca-Cola găsiți pe site-ul competiției.

Adaugă un comentariu