Tu faci știrile!|miercuri, iulie 18, 2018

Echipele de Curling ale Romaniei participă la Campionatele Europene de la Ljubljana 

curling

Câți dintre voi știau că România are echipe de curling, atât de fete cât și de băieți? Și că aceste echipe vor participa în perioada 25 aprilie – 1 mai la Campionatele Europene de Curling de la Ljubljana?

Introducerea curlingului în România a fost posibilă prin eforturile unor oameni cu multiple calități: curiozitatea de a învăța ceva complet nou, spiritul de echipă, ambiția de a participa la Olimpiadă (inspirați parțial de echipa de bob a Jamaicăi) și, nu în ultimul rând, simțul umorului (aici explicațiile sunt de prisos).

Într-o viitoare istorie a curlingului din România vor fi cu siguranță menționate două trăsături definitorii ale anilor de început (2010-2016): antrenamentele în străinătate și finanţarea bazei materiale din pușculițele pionierilor acestui sport.

În toți acești ani, adepții acestui sport în România și-au finanțat antrenamentele și deplasările la campionate din resurse proprii. Din păcate, lipsa unui patinoar cu gheață de curling în România condiționează antrenamentele în țările din apropiere (Ungaria, Cehia sau Slovacia) și face ca întreg procesul să fie foarte costisitor. De altfel, Campionatele României au loc la Budapesta sau la Bratislava, cele mai apropiate locuri unde există gheaţă de curling.

curling

Anul acesta, echipa de Curling a României urmărește o participare istorică şi mai ales onorabilă la ediția 2016 a Campionatului European. Aceasta deplasare durează aproximativ 10 zile şi presupune cheltuieli de transport, cazare, masă, onorariu pentru antrenor, închirierea gheții, procurare de echipament, antrenamente. Bugetul estimat pentru întreaga echipă este de 5000 euro.

Pentru susținerea de care are nevoie, echipa a lansat o campanie de strângere de fonduri publică – crowdfunding. Contribuțiile se fac pe https://www.sprijina.ro/cauze/ceilalti-tricolori și pot fi de la cele mai mici până la întreaga sumă, ce ar oferi generosului donator un loc onorific în lotul României şi deplasarea împreuna cu tricolorii la Ljubljana. Donatorii pot alege diverse cadouri simpatice: echipamentul oficial, insigne sau o vedere trimisă de echipă direct de la Ljubljana.

Curlingul, ce poartă și numele de “șah pe gheață”, este un sport cu origini în jurul anului 1500 în Scoția. Denumirea acestui sport vine de la verbul “to curl” folosit pentru a descrie mișcarea pietrei. Astăzi curlingul se bucură de cea mai mare popularitate în Canada, unde a fost adus de emigranții scoțieni. Aici a devenit și sport național, iar jucătorii canadieni sunt cei care ocupă aproape întotdeauna primele locuri ale podiumurilor competițiilor.

curling

Acest sport a fost introdus în România acum 6 ani, în 2010, de un entuziast, Allen Coliban, care a reuşit să-şi convigă câţiva prieteni să participe la aventura aducerii unui sport nou în România. Astăzi există o Federație Română de Curling, ce numără peste 50 de membri, un campionat naţional, trei echipe de fete, cinci echipe de băieţi.

Echipa masculină, ce va participa la Campionatele Europene de la Ljubljana (Slovenia), este compusă din Cristian Mățău, Bogdan Tăut, Ștefan Bodea, Gabriel Timuș, Adrian Doboș și va avea ca adversare în Slovenia următoarele echipe: Andorra, Belarus, Bulgaria, Croația, Estonia, Franța, Irlanda, Islanda, Luxemburg și Serbia.

Echipa de fete este formată din junioarele Iulia şi Octavia Trăilă, Crina Boboc şi Karla Oprea (17-18 ani), aceasta fiind prima lor participare la un campionat de seniori. Tricolorele vor înfrunta Austria, Belarus, Croația, Spania, Irlanda, Lituania și Slovenia.

Adaugă un comentariu