Tu faci știrile!|miercuri, iulie 18, 2018

Epurarea apelor uzate din București este unul dintre cele mai grele sporturi ale orașului 

Apa Nova

Nu-i deloc ușor să faci sport în București, în ciuda faptului că vorbim despre capitala și cel mai mare oraș al țării; asta se datorează în principal resurselor limitate și a zonelor foarte puține în care poți practica activitatea preferată.

Cu toate astea există niște oameni, un fel de amatori de sporturi extreme, care s-au încumetat să practice unele dintre cele mai dificile sporturi cu putință, acelea care țin un oraș în funcțiune și asigură cetățenilor lui toate utilitățile de care au nevoie. Un astfel de exemplu este dat de cei de la Apa Nova, care se ocupă de rețeaua de ape a Bucureștiului, un „sport” nu tocmai ușor.

În acest sens am fost în urmă cu o săptămână, exact de Ziua Mondială a Apei, la la Stația de Epurare a Apelor Uzate Glina (SEAU Glina), ce aparține de Apa Nova.

De exemplu nu știu câți dintre voi cunosc faptul că Apa Nova este la aceasta ora cel mai mare producător de energie din București din surse regenerabile, unde 55% din energia consumată este produsă pe amplasament.

De asemenea, conform datelor Agenției Europene de Mediu, de la începerea operării de către Apa Nova în 2011, SEAU Glina a contribuit decisiv la reducerea poluării asupra apelor de suprafață. Începând cu 2014, cantitatea de reziduuri poluante eliminate de către SEAU Glina a depășit-o pe cea pentru care stația fusese inițial proiectată. Un alt punct remarcat de către Agenția Europeană a Mediului ține de contribuția pe care SEAU Glina o are la creșterea conștiinței civice privitoare la efectele poluante ale apelor reziduale și al impactului pe care acestea îl pot avea asupra ecosistemelor.

În 8 aprilie 2016 Apa Nova a organizat prima dezbatere publică pe utilități din România – un dialog direct cu 1500 de oameni. În urma schimbului de opinii au modificat modul de facturare, regulile la branșare, modul de preluare a sesizărilor, prioritățile investițiilor în infrastructura de apă-canal și inclusiv modul în care sprijină cauzele sociale. Tot ca un efect direct al dezbaterii publice, ANCAB a promovat informarea zilnică asupra calității apei, prin intermediul diferitelor platforme comunicaționale (TV, metrou, presă scrisă și online).

Reacția pozitivă a publicului i-a determinat să preia formatul evenimentului de dezbatere din 2016 în cadrul agendei anuale pe termen lung, cu speranța ca el să devină unul de tradiție și de referință în dialogul pe care îl au cu publicul bucureștean.

În altă ordine de idei,  randamentul rețelei de alimentare cu apă potabilă înregistrat în anul 2016 a fost de 75.5%, iar obiectivul prevăzut în cadrul obligațiilor contractuale era de 67%. În anul 2002, randamentul era de 48,45%. Toate investițiile făcute în cei 16 ani de concesiune (aproximativ 400 milioane de euro) au fost asigurate exclusiv din fonduri proprii. Apa Nova nu primește subvenții din bani publici, contribuind însă la bugetul local prin dividendele plătite Primăriei Capitalei, în calitatea sa de acționar în cadrul companiei.

În momentul de fată, compania are aproximativ 1.800 de angajați, operează 2.507 km de conducte de apă și o rețea de colectare și transport a apelor uzate și pluviale cu o lungime totala de 3287,78 km și 3 stații de producție a apei potabile – Roșu, Crivina, Arcuda. Stația de producție Crivina este nouă, conectată în iunie 2006 la sistemul de alimentare cu apă a orașului București; are o capacitate de tratare a apei potabile de 260.000 m3/zi. Aici, pe lângă metodele clasice, se realizează tratarea apei cu ozon și îndepărtarea micropoluanților cu cărbune activ pulbere.

Adaugă un comentariu