Tu faci știrile!|miercuri, iulie 18, 2018

Povestea lui Antalyaspor și ultima șansă a lui Samuel Eto’o 

antalyaspor

Acum aproape două decenii debuta în fotbal camerunezul care a ajuns între timp unul dintre cei mai mari jucători din istoria naționalei sale.

Samuel Eto’o aparținea la acea vreme, în ’97, de Real Madrid, pentru care n-a apucat însă să joace decât trei meciuri în trei sezoane, fiind împrumutat pe rând la Leganes, Espanyol și Mallorca. Motivul era unul incredibil: echipa secundă a Realului, cea la care trebuia să evolueze camerunezul retrogradase în Secunda Divizion B, acolo unde fotbaliștii din afara Europei erau interziși.

Deși a jucat dintotdeauna în Spania, abia în 2004 avea să facă pasul în fotbalul mare, atunci când era cumpărat de Barcelona. Au urmat 108 goluri în 145 de meciuri pentru catalani, trei titluri de campion, o cupă, două supercupe și două trofee UEFA Champions League.

Practic acolo a fost apogeul carierei sale, chiar dacă au urmat apoi două sezoane în Italia, acolo unde a mai câștigat un titlu de campion, două cupe și un nou trofeu UEFA Champions League. De la Inter a plecat în 2011 către mirajul banilor oferiți de rușii de la Anji Mahacikala, a încercat o revenire în fotbalul mare odată cu transferul la Chelsea, unde n-a impresionat. A ajuns la Everton, apoi din nou în Italia, iar acum, la 35 de ani joacă în Turcia pentru Antalyaspor.

Un club cu o istorie de doar 50 de ani care avea să obțină cea mai mare performanță a sa de până acum în 2000, atunci când Eto’o se pregătea să devină o legendă. Iar prin „cea mai mare performanță” mă refer la o finală de cupă jucată și pierdută în prelungiri în fața celor de la Galatasaray.

Pe 1 iulie 2015 micuțul club din Antalya reușește să-l aducă în curtea sa pe unul dintre cei mai buni fotbaliști ai începutului de secol XXI: Eto’o venea în Turcia din postura de jucător liber de contract, așa cum o făcuse și la precedentele trei transferuri. În fond, ultimul club care mai plătise bani pentru camerunez a fost Anji în 2011.

Eto’o reușește să atragă atenția asupra unui club de fotbal care altfel n-ar fi existat în afara Turciei prin simplul fapt că numele său se găsește pe echipamentul de joc. Noul stadion al echipei (numit chiar New Antalya Stadium) poate găzdui aproape 33 de mii de spectatori dornici să-l vadă la lucru pe camerunez. Pentru mulți oameni, în special turiști, ar putea fi ultima șansă de a admira fotbalul oferit de Samuel Eto’o înainte ca acesta să-și anunțe retragerea.

Tocmai de aceea cred că dintr-o vacanță în Antalya n-ar trebui să lipsească, pe cât posibil, un drum pe New Antalya Stadium și o serie de aplauze pentru un jucător de care ne vom aminti cu siguranță mult timp de-acum înainte. Dacă aveți în plan o astfel de escapadă, aveți niște oferte de la Paralela45 pe care vă puteți uita.

Adaugă un comentariu