Tu faci știrile!|joi, iunie 21, 2018

5 scenarii pentru actuala ediție de Premier League 

În ziua de Crăciun clasamentul în Premier League o plasa pe Leicester pe prima poziție – după ce cu exact un an în urmă era pe ultimul loc în prima divizie engleză -, urmată de Arsenal și Manchester City. Top 4 era completat de Tottenham, în timp ce nume mari precum Manchester United, Liverpool sau Chelsea au parte de un sezon cel puțin nereușit, ca să nu folosesc cuvinte mai dure.

Fiind un urmăritor constant al campionatului englez și având o oarecare idee despre evoluția cluburilor din Regat, mi-am permis să analizez o posibilă desfășurare a returului din Premier League. Mai jos sunt cele cinci scenarii pe care le văd eu pentru lunile ce urmează, dar și cum cred că va arăta – more or less – clasamentul final în Anglia.

1. Arsenal va câștiga Premier League după 12 ani

Cred că în acest moment singura adversară a tunarilor este Manchester City. Leicester nu va ține pasul, United a pierdut contactul cu plutonul și, ținând cont de cum joacă atât diavolii roșii cât și celelalte echipe, ar fi nevoie de un șoc foarte mare la multe cluburi pentru ca aceștia să revină. Chelsea și Liverpool nici nu contează în lupta pentru top 4, iar în prima parte a clasamentului mai sunt echipe de genul lui Crystal Palace sau Watford, care n-au cum să pună probleme.

Dacă Arsenal va realiza un retur cel puțin la fel de bun ca turul, sunt de părere că va câștiga titlul în Anglia după 12 ani, indiferent de evoluțiile adversarelor.

sursa foto: venturesafrica.com

sursa foto: venturesafrica.com

2. Leicester nu va prinde top 4

Deși lider în ziua de Crăciun, cred că echipa lui Claudio Ranieri va fi în afara top 4 încă din luna februarie. Deși o echipă mică, Leicester va continua să rămână surpriza acestei ediții de Premier League, însă nu într-atât de mare încât să ia titlul. Arsenal, City și, cel mai probabil Tottenham și United vor termina înaintea ei din simplul fapt că cei de acolo nu sunt conștienți de potențialul pe care îl au. Dacă Vardy, Mahrez sau Okazaki ar fi jucat la Chelsea, s-ar fi bătut la titlu până în ultima etapă. De acolo, de la Leicester se vor mulțumi cu un loc de cupă europeană.

sursa foto: eplstanding.com

sursa foto: eplstanding.com

3. Chelsea va realiza cel mai bun retur dintre toate echipele din Premier League

Indiferent cine va fi antrenor la Chelsea, echipa va avea parte de un retur fabulos. În fond, ăsta va fi și cel mai mare merit al lui Mourinho în acest sezon: faptul că a plecat. Aflați pe locul 15 în ziua de Crăciun, la trei puncte de retrogradare, londonezii nu vor avea emoții că vor termina în a doua jumătate a clasamentului, ba chiar vor forța participarea în Europa League. Vor lua puncte importante echipelor mari și vor avea un cuvânt de spus în bătălia pentru titlu, chiar dacă indirect. Da, Chelsea is back, deși pentru sezonul ăsta e cam târziu.

sursa foto: irishmirror.ie

sursa foto: irishmirror.ie

4. O nou-promovată va termina sezonul pe loc european

Și aici mă refer la Watford în mod special, însă surpriza ar putea să vină din altă direcție. Bournemouth, aflată înaintea etapei de Boxing Day pe locul 14, va avea de asemenea un retur foarte bun pentru nivelul la care se află. Desigur, e departe în acest moment de un loc ce-i permite accesul în preliminariile unei competiții europene, însă se pot întâmpla multe în retur. Watford, în schimb, va profita de turul foarte slab avut de nume mari din Anglia, precum Chelsea, Liverpool sau Everton și va trage cu dinții de locul pe care se află momentan (7).

Marea surpriză ar fi ca ambele echipe – atât Watford cât și Bournemouth – să termine în primele șase locuri, care duc în cupele europene.

sursa foto: infogr.am

sursa foto: infogr.am

5. Nu mai puțin de 6 echipe vor fi implicate în lupta pentru salvarea de la retrogradare

Înaintea Crăciunului, clasamentul Premier League în zona retrogradării arăta în felul următor: Aston Villa pe 20, Sunderland pe 19 și Swansea pe 18 (cele trei locuri care duc în Championship), urmate de Newcastle, Norwich, Chelsea și Bournemouth. Cum am stabilit că nici Chelsea și nici Bournemouth nu vor avea emoții în privința retrogradării, rămân cele 5 deja menționate, la care se va alătura și West Brom, sau poate chiar și Southampton. În orice caz, lupta va fi foarte strânsă, iar diferențele de puncte foarte mici.

Chiar dacă Aston Villa pare deja căzută în liga a doua, tot mai rămân alte cel puțin cinci echipe care se vor bate pe cele trei locuri de deasupra liniei; iar de-acolo oricine se poate salva și oricine poate pica.

sursa foto: vwmin.org

sursa foto: vwmin.org

Așadar, la cum văd eu un posibil clasament final, acesta ar fi cu Arsenal campioană, succedată de City pe locul 2, urmând ca locurile 3 și 4 să fie împărțite de Manchester United și Tottenham. Watford se va clasa de asemenea în primele 6, iar Chelsea nu va termina sub locul 8.

N-am uitat-o nici pe Leicester, care va fi undeva acolo, în bucata de clasament 5-8. Cele două echipe din Liverpool, Liverpool FC și Everton vor fi undeva pe la jumătatea clasamentului, în timp ce la retrogradare lupta va fi destul de complicată. Cred, totuși, că în Premiership vor ajunge Aston Villa, Sunderland și Norwich.

Adaugă un comentariu